ihmissuhteet pidän huolta -ilta rajat voimavarat

Rajoja vahvistamalla lisää voimavaroja elämään – Pidän huolta -ilta 29.11.

09/11/2018

Mitä terveet rajat tarkoittavat ja mihin niitä tarvitaan? Mistä omat sisäiset rajat muodostuvat ja mikä niihin vaikuttaa? Mikä rikkoo rajoja, mikä vahvistaa? Minkä verran on sopivasti? Nämä kysymykset ovat tuttuja pitkään koulutus- ja terapiatyötä tehneelle Päivi Niemelle. Päivi on 29.11. Pidän huolta -illan “Rajansa kaikella” asiantuntijapuhuja. Hän käy terapiatyössään päivittäin keskusteluja rajoista, jotka liittyvät olennaisesti jaksamiseen sekä itsen ja toisten kanssa elämiseen. Elämäntilanne ja identiteetti (kuka minä olen) muuttuvat elämän aikana useita kertoja, ja Päivin mukaan juuri sen vuoksi myös omia rajoja tulisi tietoisesti ja säännöllisesti päivittää. Useampi vuosi sitten Päivi huomasi, ettei hänellä ollut antaa asiakkailleen mitään kättä pidempää aiheeseen liittyen. Tämän ajatuksen johdattelemana Päivi kirjoitti teoksen Rajansa kaikella (2018), jonka mukaan myös tuleva Pidän huolta -ilta on otsikoitu. Illassa pääsemme tutkimaan hieman syvemmin elämämme erilaisia rajoja. Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

Rajoilla tarkoitetaan paljon muutakin kuin sitä, mille tai kenelle valitsen sanoa ei. Tarvitsemme rajoja, kun työstämme, kenen tunteita ja ajatuksia suostumme kantamaan tai kenet päästämme osaksi elämäämme. Rajat eivät suinkaan ole aina poissulkemista, ja rajoja tarkastelemalla voi löytää itsestään myös liikaa rajoittavia kohtia. Voi olla hyödyllistä kysyä, mitä haluaisin tehdä, jos sisäiset rajani ja niihin usein liittyvä häpeä ei estäisi minua. Vahvat rajat saatetaan joskus mieltää luonteenpiirteeksi, mitä ne eivät ole. Usein ulkoisesti näyttäytyvät vahvat rajat tasapainottavat sitä, että sisäiset rajat ovat heikot. Vahvoilla rajoilla voi suojata itseään, mutta se ei pidemmän päälle auta, vaan vain lisää omaa kuormaa.

Omat sisäiset rajat vaikuttavat olennaisesti myös ihmissuhteisiimme. Joku voi rakentaa elämälleen niin tiukat rajat, ettei sinne pääse muita; toisaalta myös rajattomuus on ihmissuhteissa haitallista. “Sitä välttyisi paljolta murheelta, kuormitukselta ja uupumukselta, jos ihminen pitäisi huolen omista asioistaan. Jos kannamme toisten murheita harteillamme, silloin uuvumme. Tai jos annamme toisen koko ajan tulla omalle reviirillemme, olemme oikeutetusti ärtyneitä – ja ärtymys kuormittaa.” Päivi jatkaa pohtien, ettei toisen loukkaantumista tarvitsisi niin paljon pelätä. Se on toisen tunne ja vain tunne. Olen terveellä tavalla itsekäs, jos sanon välillä ei. Saatamme kokea myös aivan turhaa riittämättömyyden tunnetta esimerkiksi siitä, että emme voi vaikuttaa edes hyvällä tarkoituksella johonkin asiaan toisen ihmisen elämässä. Terveet rajat mahdollistavat sen, että kukin tietää oman osuutensa. Silloin ihmissuhteet ovat tasapainossa, ja niissä toteutuu sekä antaminen että saaminen.

Miten rajoja sitten muutetaan? Päivi näyttää määrätietoisesti käsillään hidasta lipuvaa liikettä kuvaten samalla, että rajoja siirretään. Niitä ei rikota eikä ylitetä. Rajoja voi siirtää tietoisen työskentelyn kautta. Aivan kuten lapselle tehdään hänen kasvaessaan: raja päivitetään eli siirretään tietyn ikäiselle sopivaksi.

Lisää ajatuksia siitä, kuinka hahmottaa, mikä on itselle sopivan verran ja millaisin keinoin itselle sopivia rajoja voi asettaa, kuulemme Pidän huolta -illassa. Päivin jämäkkyys ja varmuus yhdistettynä hersyvään nauruun ja rempseään huumoriin auttavat pohtimaan tärkeää aihetta. Toivottavasti sinäkin pääset mukaan iltaan jatkamaan pohdintoja. Tervetuloa!

Elli ja Noora

 

Ylempi kuva: Hanna Mikkola
Alempi kuva: Elli Jaanisalo

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply