mielentaidot pidän huolta -ilta tunteet

Tunteiden viisaudesta – mitä voimakas tunne kertoo?

26/10/2018

Elämän yksi keskeinen taito on, miten tulen toimeen silloin, kun minulla on paha olla. Eilen pidetyssä Pidän huolta -illassa “Tunteiden viisaus” pohdimme muun muassa tätä ja etsimme keinoja vaikeiden tunteiden kohtaamiseen. Illan puhuja Suvi Laukkanen loi asiantuntijuudellaan ja läsnäolollaan turvallista ilmapiiriä tämän hankalan aiheen äärellä. Kokosimme tähän muutamia ajatuksia, jotka puhuttelivat meitä ja joista voisi olla apua myös sinulle, joka joskus kamppailet tunteiden kanssa.

Tunteet suojaavat meitä, myös ne lähes sietämättömät tunteet. Pelko estää jotain pahaa tapahtumasta, surun avulla toivumme menetyksestä ja viha auttaa meitä puolustautumaan ja toimimaan tarvittaessa. Oloa voi helpottaa muistuttamalla itseään, että tunteen voimakkuus tai sietämättömyys kertoo asian tärkeydestä. Tähän liittyy myös se, kuinka välillä tuntee vihaa tai suorastaan raivoa niitä kaikkein rakkaimpia kohtaan. Vihalle on syynsä, mutta tunteen voimakkuus kertoo myös siitä, että tuo toinen on minulle valtavan tärkeä.

Illassa nousi esille monelle tuttu pelko, mitä käy, jos vaikealle tunteelle antaa tilaa. Ottaako se vallan ja vie mennessään, tai voiko käydä jopa niin, ettei se lopu ollenkaan? Tällaiset pelonsekaiset kysymykset ovat tyypillisiä ja inhimillisiä, mutta usein myös haitallisia. On jopa todennäköisempää, että tunne vain kasvaa, jos sitä yrittää työntää itseään kritisoiden sivuun. Ajatukset “en saa tuntea näin” tai “ei kannata antaa tunteelle valtaa” voivat tehdä olosta paljon tukalamman. Järki meissä pyrkii herkästi mitätöimään tunnekokemusta, joka voi kuitenkin olla hyvin perusteltu, pätevä ja viisas.

Tunne voi toki myös jäädä päälle, minkä totesimme olevan monelle hyvin arkinen kokemus. Jos näin käy esimerkiksi juuri nukkumaanmenoaikaan, säätelykeinot ovat tarpeen. Yksi keino selvitä kyseisessä tilanteessa on pyrkiä tekemään jonkinlainen suunnitelma asian suhteen. Oli helpottavaa kuulla, että suunnitelma voi myös olla:  “En tee nyt mitään.” Tämä ei ratkaise asiaa iäksi, eikä myöskään tarkoita asian hautaamista, sivuuttamista tai pois laittamista. Se kuitenkin ratkaisee sen hetkisen suhteen kyseessä olevaan asiaan ja voi näin rauhoittaa jylläävää tunnetta. 

Tunteet siis suojaavat ja toisaalta ottavat todella tilaa, kuiskivat hiljaa viestejään, jäävät välillä päälle ja kuitenkin juuri tunteet tekevät elämästä merkityksellistä. Meille jäi eilisestä kutkuttava ajatus, että tulemme vielä palaamaan tunteisiin jatkossakin Pidän huolta -tilaisuuksissa.

 

Hellivää viikonloppua,

Elli ja Noora

 

Kuva: Noora Viitanen

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply