hetket huomion suuntaaminen mielentaidot tunteet

Se on vain suru

19/10/2018

Tunteet, ne ihanat, kamalat, kiperät ja hellivät olotilat meissä, jotka vievät voimallaan aina johonkin. Työssäni keskustelen usein vanhempien kanssa lapsen tunteiden sanoittamisesta. Pohdimme, kuinka tärkeää lapsen on saada omalle olotilalleen jokin sana tai sanat, sillä silloin siitä epämääräisestä itsessä tapahtuvasta olosta tulee astetta konkreettisempi asia. Jotain mitä lapsi voi helpommin tunnistaa ja tunnustella, käsitellä ja lopulta opetella myös hallitsemaan. Olen huomannut, että yrittäessämme yhdessä eläytyä lapsen kokemusmaailmaan toteamme useasti: eihän sellaista voi käsitellä tai hallita, mitä ei ole edes olemassa.

Lapset eivät toki ole ainoita, joilla olot välillä kuohuavat ja tunteet tuivertavat. Itse muistan elävästi hetken, jolloin tunteen voima toden totta vei minua otteessaan. Palaan aikaan, jolloin painin elämässäni sen kanssa, että olin menettänyt jotain minulle tärkeää. Eräänä iltana tuli hetki, jolloin kaikki menetys ja samalla kaikki muukin, tuntui vyöryvän kuin aaltona päälleni. Muistan edelleen sen olon, kuinka kurkkuani kiristi ja hengittäminen oli vaikeaa, kuinka kehoni jäykistyi, kunnes lyyhistyi. Mielikuvat siitä, mitä olin menettänyt, vilisivät mielessäni hallitsemattomasti. Muistan, kuinka olohuoneen lattialla, siinä pörröisen maton reunalla, haukoin polvillani henkeä ja kyyneleet virtasivat poskillani. Sitten, jostain ihmeellisestä syystä, keksin sanoa itselleni sanat se on vain suru. Ja yhtäkkiä, helpotti.

Joskus tiukassa tilanteessa voi auttaa, kun omalle tunteelleen antaa nimen juuri silloin, kun se on voimakkaimmillaan koettavana. Se on vain avuttomuus. Nimeämisen kautta sitä tekee kuin tuttavuutta juuri sen tunteen kanssa. Se on vain epävarmuus. Eikä suurinkaan tunne ole enää niin pelottava, kun siihen on saanut kontaktin. Se on vain viha. Ja lopulta, jos tunne ei vielä löydä nimeä, aina voi auttaa itseään sanomalla se on vain tunne.

Noora

 

Kuva: Hanna Mikkola

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply