pidän huolta -ilta tunteet

Saanko vihata, jos rakastan – ja muiden tunne-elämän kiemuroiden avaamista Pidän huolta -illassa 25.10.

10/10/2018

Ilmassa on vielä kesän lämpöä ja samalla alkavan syksyn tuntua, kun istahdamme alas tapaamiseen Suvi Laukkasen kanssa. Kohtaaminen alkaa syväsukelluksella, silllä pian pöytään asettumisen jälkeen päädymme keskustelemaan elämästä ja kuolemasta. Hiljalleen nousemme syvistä vesistä takaisin käsillä olevaan hetkeen ja siihen, miksi olemme sopineet tapaamisen. Suvi on asiantuntijapuhujamme lokakuun Pidän huolta -illassa “Tunteiden viisaus” 25.10.

“Tunteisiin liittyy paljon turhaa sekundaarikärsimystä” aloittaa Suvi, kun lähdemme yhdessä kartoittamaan tarkemmin tulevassa illassa käsiteltäviä aiheita. “Ihminen ei koe esimerkiksi vain vihan tunnetta, vaan sen lisäksi hän saattaa tuntea syyllisyyttä tai häpeää, koska ei hyväksy olevansa vihainen”. Hänelle on tärkeää, kuinka tuota tarpeetonta kärsimyksen kerrosta saisi vähennettyä. Teema liittyy vahvasti tunteiden oikeutukseen, siihen, mitä tunteita sallii itselleen. On hyvä ymmärtää, että tunteet ovat automaattisia, eikä ihminen voi päättää kokea tai olla kokematta niitä. “On aivan turha hokea itselleen, että ajattele järjellä, ei ole mitään hätää, jos tunne on kauhu.”

Suvi vertaa tunteita liikennemerkkeihin, joiden kautta keho-mielen viisaus kanavoituu käyttöömme. Tunteet opastavat, milloin tulee hiljentää ja milloin sen sijaan painaa kaasua. Tunteet eivät ole jotain mystistä, vaan niillä on biologinen ja kemiallinen perusta. Jo tämän ymmärtäminen voi häivyttää epäonnistumisen ja syyllisyyden verhoa tunteiden ympäriltä. Suvilla on vahva tietopohja tunteista pohjautuen lääketieteeseen ja kognitiiviseen psykoterapiaan. Asiakastyö vuosikymmenten ajalta on lisäksi tuonut ymmärrystä siitä, millaisia ongelmia tunteisiin usein käytännön elämässä liittyy.

Ehdotamme yhdeksi illan teemaksi suhdetta omiin tunteisiin. Suvi innostuu pohtimaan, kuinka hän toivoisi ihmisten rakentavan sallivan uteliasta suhdetta tunteisiinsa sen sijaan, että niitä kyseenalaistetaan tai arvotetaan. Hän jatkaa pohtien, kuinka monesti ihmiset mieltävät asian niin, etteivät tunteet saisi olla keskenään ristiriitaisia. Saanko vihata, jos rakastan? Lisäksi tunteisiin saatetaan suhtautua ikään kuin ne olisivat jonkinlaisia häiriöitä, jotka estävät järkevää elämää. Kuitenkin juuri tunteet ilmentävät elämän varrella kertynyttä viisautta. Illassa keskustelu tunteista on tarkoitus sitoa vahvasti arkeen ja käytäntöön tekemällä myös muutamia tunteiden tunnistamiseen liittyviä yksinkertaisia harjoituksia.

Pohdimme vielä yhdessä, miten monin tavoin tunne-elämämme ja oma suhtautumisemme tunteisiimme vaikuttavat myös ihmissuhteisiimme. Oma tunnetila siirtyy toiseen ja toisaalta muiden tunnetilat tarttuvat itseen. Arkisten tilanteiden kannalta oleellinen kysymys on, oikeutanko omat tunteeni, entä toisen tunteet? Kaikki edellä keskusteltu kiteytyy kokemukseen sisäisestä turvallisuudesta. Myös tähän Suvi lupaa illassa palata. Mitä sisäinen turvallisuuden tunne on arjessa? Kuinka sitä on mahdollista rakentaa ja vahvistaa?

Suvin pitkä kokemus ja perehtyneisyys asiaan huokuu hänen tavastaan puhua tunteista. Keskustelun lomassa Suvi poimii toisinaan jonkun ajatuksen ja lähtee haastamaan: mikä tunne kyseisen ajatuksen takana oikeastaan on? Keskustelu tunteista auttaa hahmottamaan, kuinka monikerroksinen tunne-elämä onkaan – ja miten hienoa on päästä yhdessä raottamaan näitä kerroksia!

Tulevassa illassa tulee varmasti heräämään paljon ajatuksia ja oivaltavaa keskustelua! Tervetuloa mukaan Pidän huolta -iltaan “Tunteiden viisaus” torstaina 25.10. Lisätietoja ilmoittautumisesta löydät täältä.

Tunnerikkain terveisin,

Elli ja Noora

 

Luontokuva: Elli Jaanisalo

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply