omannäköinen elämä pidän huolta -ilta yhteys

Terveisiä omannäköisestä elämästä – tunnelmallinen ilta Lillanissa

08/09/2018

Puheen sorinaa, kuppien kilinää, hymyjä, ilmassa väreilevää odotusta. Meitä jännitti, olihan käsillä ihka ensimmäinen Pidän huolta -ilta. Olimme valmistelleet iltaa innostuneina ja huolellisesti asiaan paneutuen, mutta kuten elämässä ylipäänsä, kaikkea ei voi suunnitelmilla luoda tai toiveilla hallita. Hyvin pian saimme kokea, kuinka jännitys suli antaen tilaa monille muille tunteille, mielenliikkeille ja ennen kaikkea yhteydelle. Kahvila Lillanissa olimme kuin isossa olohuoneessa, ja miten kauniisti joku palautteessa kuvaa illan ydintä: ”ihana yhteishenki vieraiden ihmisten kesken”.

Olemme kiitollisia, että pysähtyminen itsen, toisten ja tärkeän teeman äärelle vaikutti illan aikana todella toteutuneen. Ilta antoi ”paljon ajateltavaa omaan elämään” ja ”aihe puhutteli pöytäseurueesta jokaista ja herätti paljon muistutuksia ja ajatuksia”. Marjaana Herleviä kiiteltiin asiantuntevana ja inspiroivana puhujana. Marjaana kuvasi illan aikana elämän tärkeiden, mutta myös vaikeiden valintatilanteiden olevan usein sellaisia, että tilanteessa on jotain, mitä rakastaa, ja jotain, mistä haluaa päästää irti. Saimme rohkaisevia ajatuksia tilanteisiin, joissa kaipaa muutosta elämäänsä. Ensinnäkin nopein tie muutokseen on hyväksyä nykyinen tilanne. Marjaanan sanoin ”Jos olet epävarma, tunnista se. Jos et tiedä, mihin olet menossa, tunnista sekin.” Marjaana kannusti pysähtymään sen sijaan, että lähtisi tekemään muutoksia hätänappulaa painellen. Illassa jokainen pääsi työstämään omia arvojaan. Marjaana rohkaisi tutkimaan, kirkastamaan ja myös säännöllisesti tarkistamaan omat ydinarvot, sillä tietoisuus niistä on aidosti avuksi valintatilanteessa: kumpi valinta vastaa paremmin omia arvoja. ”Arvot ovat kuin navigaattori” toimi vertauskuvana ainakin meidän mielestä osuvasti! Tänäänkin voit etsiä elämästäsi aikaa sille, että pysähdyt rohkeasti miettimään juuri itsellesi tärkeät arvot. Sen jälkeen voit peilata, kuinka hyvin ne tällä hetkellä toteutuvat elämässäsi ja esimerkiksi ajankäytössäsi. Marjaana puhui siitä, kuinka on myös tärkeää kiinnittää huomiota, miten itselleen puhuu valintoja pohtiessa ja niitä tehdessä. Onko itselle suunnattu puhe jollain lailla kritisoivaa, vai voisiko itseään sen sijaan kannustaa ymmärtäen myös sen, että jo tehdyt valinnat on aina tehty siitä kyseisestä elämäntilanteesta käsin ja sen hetkistä ymmärrystä hyödyntäen.

Illassa mukana olleet kuvailivat iltaa muun muassa rennoksi, lämpimäksi, innostavaksi, ihanaksi, antoisaksi, miellyttäväksi ja kannustavaksi. Yksi kokija tiivistää ”ihana aito hetki”, ja toivomme, että tulevissakin illoissa toteutuisi ”hyväksynnän ilmapiiri”. Pidän huolta -illassa kukin osallistuja saa olla mukana omana itsenään ja myös kokea illan omalla tavallaan, omasta elämäntilanteesta käsin. Siksi ilahduimme suuresti, kun illan jälkeen moni tuli kertomaan juuri tästä: vapaus kokea ilta omalla tavalla tuntui hyvältä.

Jo ensimmäinen ilta herätti ajatuksia myös siitä, mitä Pidän huolta voisi jatkossa olla. Yksi kuvasi, kuinka ”mieluusti osallistuisi vaikka useampaan iltaan peräkkäin samalla porukalla”, ja toinen pohti jatkokurssia samasta teemasta, kolmas koko päivän kestävää koulutusta. Siitä tässä on myös kysymys: kuten elämä, omannäköinenkin, saa olla kesken mutta kehittyä, myös Pidän huolta saa toteutua ja samaan aikaan kehittyä. On kutkuttavaa ja toiveikasta jatkaa tästä kohti tulevia Pidän huolta -iltoja. Tervetuloa mukaan!

 

Elli ja Noora

 

Kuva: Tiia Rintala

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply